cropped-strilky-kopiya.png

Спалювання сухого листя та трави є правопорушенням

image_pdfimage_print

Громадяни починають прибирати на дачних ділянках, подвір’ях, спалюючи при цьому листя, траву, чагарники тощо. Проте мало хто замислюється над тим, якими наслідками можуть обернутися такі прибирання та спалювання для довкілля та власного гаманця.

Пам’ятайте, що самовільне спалювання сухостою та листя – заборонене законом, і в разі його порушення передбачена адміністративна, а в деяких випадках і кримінальна відповідальність.

Так Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 77 та 77-1) передбачає адміністративну відповідальність за випалювання сухої рослинності та порушення вимог пожежної безпеки в лісах:

🔥порушення вимог пожежної безпеки в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 грн до 4590 грн, а на посадових осіб – від 4590 грн до 15300 грн. Якщо це ж призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, – штраф від 4590 грн до 15300 грн для громадян та від 10710 грн до 30600 грн. для посадових осіб.

🔥випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища – карається штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян та 15 тис. 300 грн. до 21 тис. 420 грн. для посадових осіб.

Кримінальна відповідальність передбачена статтями 241 та 245 Кримінального кодексу України, згідно з якими штрафи за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами становлять від 30600 грн. до 61200 грн.

За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом штрафи становитимуть від 91800 грн. до 153000 грн. (ст. 245 КК України).

Також пам’ятайте, що необдумане випалювання сухої рослинності призводить до загибелі всього живого і може спричинити масову пожежу, яка здатна за лічені хвилини знищити не один гектар лісу. А особливо пожежі небезпечні у вітряні дні, коли вогонь швидко поширюється. Пожежі шкодять довкіллю, тваринному та рослинному світу, а дим небезпечний для здоров’я і життя людини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.